Internationella Engelska Skolan är en ackrediterad skolorganisation av Cambridge International Education. Detta innebär att IES elever kan välja att studera till och skriva prov inom Cambridge IGCSE (International General Certificate of Secondary Education). Cambridge IGCSE är världens mest populära examen för 14-16-åringar.
Cambridge International Education är en del av the International Education Group vid Cambridge University Press & Assessment, som är en del av Univer-sitetet i Cambridge. Cambridge arbetar med över 10 000 skolor i 160 länder och erbjuder ett globalt erkänt och flexibelt ramverk för utbildning från 3 till 19 års ålder (Cambridge Pathway). Cambridge-examen, inklusive Cambridge IGCSE och International AS & A Level, erkänns av över 2 350 universitet över hela världen, inklusive alla brittiska universitet och över 1 000 universitet i USA.
– Att studera en Cambridgekurs är en extra utmaning för våra elever och det ger en känsla för hur undervisning bedrivs internationellt. Det blir också ett naturligt komplement till den internationella atmosfär som präglar IES skolor, med elever och lärare från många delar av världen, säger Frederik Granström.
– Undervisningen är avgiftsfri, men Cambridge tar ut en administrativ avgift för att skriva proven, som delvis subventioneras av IES, tillägger Frederik Granström.
IES störst i Sverige med att erbjuda Cambridge
Cambridge arbetar med drygt 10 000 skolor i 160 länder med att erbjuda sina program och examinationer. Av de skolorna finns 38 inom IES för närvarande, varav en majoritet erbjuder prov inom Cambridge IGCSE årligen. IES elever ligger också i topp när det gäller resultat, internationellt sett, bland elever som skriver provet Cambridge IGCSE i engelska som andraspråk.
– Det finns ett växande intresse bland eleverna för Cambridge-programmen, vilket innebär att vi kontinuerligt utökar antalet skolor som erbjuder den här möjligheten. Under skolåret 2023/2024 blev tre nya Cambridge-skolor ackrediterade, och ytterligare två har tillkommit i år, säger Frederik Granström.
Studierna sker främst utanför ordinarie undervisningstid enligt den svenska läroplanen. Programmet är flexibelt; vissa elever tar proven utan att studera extra och vissa studerar utan att göra proven. I fjol testade omkring 500 av IES elever sina kunskaper genom prov i minst ett ämne. Studierna vänder sig främst till elever i åk 8-9 även om Cambridge erbjuder program även för yngre elever.
– De flesta väljer att studera engelska som första eller andra språk, men allt fler väljer även andra ämnen, som matematik och naturkunskap, där undervisningen bedrivs helt på engelska.
– Många elever lockas av möjligheterna till studier och en karriär internationellt – men långt ifrån alla. Vissa söker en högre nivå i sitt skolarbete, medan andra vill utöka och testa sina kunskaper i engelska. Det är också viktigt att understryka att Cambridge IGCSE kräver extra ansträngning av både elever och lärare, kommenterar Frederik Granström.
Kompetensutveckling för lärare och skolledare
Viktigt för att eleverna ska lyckas med sina Cambridge-studier är att lärarna bedriver undervisningen enligt kraven och kan stötta eleverna i inlärningsprocessen. Cambridge erbjuder fortbildning för lärare och skolledare kontinuerligt bland annat genom ämnesspecifika kurser online och fysiska utbildningstillfällen.
– Läsåret 2023/2024 erbjöd vi fysiska utbildningsdagar för lärare i Sverige med utbildare från Cambridge och vår intention är att fortsätta med det. Cambridge har ett fantastiskt brett erbjudande av onlinekurser, men vi vet att det är ett viktigt och uppskattat inslag att mötas fysiskt för att utbyta idéer och erfarenheter kring undervisningen, berättar Frederik Granström.
Studier helt enligt Cambridge på Skellefteå International School
Som enda IES-skola i Sverige erbjuder IES Skellefteå, förutom sin ordinarie undervisning som följer svensk läroplan, även en helt internationell skolenhet, Skellefteå International School. I denna del av skolan följer eleverna Cambridges internationella läroplan fullt ut på engelska. Speciella kriterier måste uppfyllas av eleverna för att de ska undervisas på detta sätt, det vill säga utanför den svenska skolplanen. Exempel är att de endast kommer att vistas i Sverige under en begränsad tid, att de har gått i skola utomlands under en längre period och vill avsluta sina grundskolestudier i Sverige eller att de är på väg att flytta från landet. Idag studerar ett 60-tal elever på Skellefteå International School.
"STORT PLUS ATT VI ERBJUDER CAMBRIDGE"
Med 52 språk som talas bland de 800 eleverna samt lärare från 17 länder är IES Solna ett lysande exempel på mångfald. I denna interna- tionella miljö är det ett stort plus att kunna erbjuda Cambridge-undervisning och prov, enligt rektor Suzanne Gavin. ”Vi har många elever från engelsktalande länder, som Indien, och som verkligen uppskattar den möjligheten”, säger hon.,
SUZANNE GAVIN, REKTOR IES SOLNA