Kvalitet på IES

Sissela Nutley, hjärnforskare: ”Digitala medier hotar barns hälsa – vi måste bromsa utvecklingen”

Sömnbrist, psykisk ohälsa, koncentrationssvårigheter och otränade kroppar. Forskning visar att konsumtionen av digitala medier har djupgående och negativa effekter på dagens barn och unga. ”Vuxna, både föräldrar och skola, måste hjälpa barnen att få bättre balans i livet – med mindre digitala medier och mer sömn, vila, relationer och fysisk aktivitet”, säger Dr. Sissela Nutley, expert inom hjärnforskning och psykologi.

Images

Image

Ms Sissela Nutley

Hjärnforskare

Digitala medier är idag en självklar del av barn och ungas liv. En undersökning från Statens medieråd visar att barn och unga i genomsnitt spenderar tre timmar om dagen på sociala medier. Parallellt visar siffror från Folkhälsomyndigheten att den psykiska ohälsan bland barn och unga, speciellt flickor, har ökat dramatiskt under de senaste decennierna, i takt med ökad användning av sociala medier.

Sissel Nutley, doktor i kognitiv neurovetenskap och forskare kopplad till Karolinska Institutet, brinner för att öka allmänhetens förståelse för hur hjärnan fungerar. Hon är aktiv inom ”Det syns inte”, en organisation med arbete riktat mot skolor för att bidra till förebyggande och hälsofrämjande insatser för barn och ungas välbefinnande. Efter att 2011 ha disputerat på hur de kognitiva förmågorna förändras hos barn som spelar dataspel har hon fördjupat sig i hjärnans formbarhet under påverkan av digitala medier, vilket bland annat har resulterat i boken ”Distraherad – hjärnan, skärmen och krafterna bakom”.

Föräldrar släpper kontrollen när barnet blir 12
Sissela Nutley har även medverkat i en studie på uppdrag av Statens medieråd om effekterna av digitala medier på barns och ungas hälsa. Studien omfattar 2000 barn i åldrarna 13 till 19 år.

– Resultatet visar bland annat att 80 procent av våra barn och unga inte rör sig tillräckligt, 75 procent sover mindre än åtta timmar per natt, 60 procent pratar inte om jobbiga saker, 80 procent håller på med sina mobiler när de gör läxorna och 65 procent tillbringar mer än fyra timmar per dag på sina mobiler, säger hon.

– Det här är oroväckande siffror. Våra studier visar att föräldrar ofta har regler för skärmtid för barn upp till 12 år, men när de blir äldre släpper föräldrarna kontrollen. Ett växande antal unga, speciellt sköra flickor som brottas med mental ohälsa, tillbringar sex timmar eller mer per dag på sina mobiler. 

– Det är uppenbart att det då blir svårt att uppfylla andra grundläggande behov, som motion, hjärnvila och fysiska kontakter, fortsätter Sissela Nutley.

Ett betydande problem är just att barn och unga sover för lite idag – vilket ger en negativ spiral med koncentrationssvårigheter, lättretlighet och konstant trötthet.

– Barnen lägger sig för sent, allt fler sover sex timmar eller mindre, och många tar med sig mobilen i sängen. När de negativa tankarna kommer, plockas mobilen upp och det blir ännu svårare att sova, säger Sissela Nutley.

Nödvändigt med en beteendeförändring
För att bryta den negativa spiral som överkonsumtionen av digitala medier leder till bland barn och unga krävs en beteendeförändring – och för att åstadkomma det måste föräldrar och skola hjälpas åt, enligt Sissela Nutley.

– Ett bra sätt är att komma överens om att gemensamma regler införs för alla i till exempel en klass – och att alla föräldrar ser till att de efterlevs. Unga vi har talat med säger att de är medvetna om att de inte mår bra av för mycket mobil och att de önskar att föräldrarna skulle sätta ned foten – för själva har de inte kraften att bryta det beroende som digitala medier skapar.

– Det är också viktigt att tala med barnen om hur de påverkas och varför det är viktigt att begränsa konsumtionen. Det gäller även att själv vara en god förebild för sina barn. Det är med andra upp till oss vuxna att ta mer ansvar i den här frågan, säger Sissela Nutley.