Energin lyser kring den nätta kroppen när Gona Chalak hastar vidare efter vårt möte till tingsrätten i Sollentuna. Advokatbyrån hon arbetar för ligger i Örebro, men arbetet som offentlig försvarare för henne till många olika tingsrätter runt om i landet, så resande tillhör vardagen.
En betydligt längre resa gjorde hennes kurdiska föräldrar för snart 35 år sedan då de flydde till Sverige från Irak, där pappan stridit som gerillasoldat mot Saddam Husseins regim. Gona föddes i Karlstad, men familjen flyttade till Örebro och Vivalla när hon var sex år. Området klassas av polisen som särskilt utsatt, det vill säga ett bostadsområde med låg socioekonomisk status där kriminella påverkar lokalsamhället. Själv beskriver hon uppväxten i området som trygg, där de boende hjälpte varandra och där grannarna upplevdes som en stor familj.
– Samtidigt såg jag när kompisar, ofta killar, i området stoppades av polisen på grund av utseende och utan att ha gjort något. Jag upplevde det som en stark orättvisa och det födde en vilja hos mig att arbeta mot segregation, säger Gona.
Att bli sedd gav ny syn på skolan
Låg- och mellanstadiet gick hon på Vivallaskolan – men när det var dags att börja på högstadiet ville pappa, som var rädd att Gona skulle hamna i fel kretsar, att hon skulle börja på IES Örebro.
– Själv var jag ganska oengagerad i skolan och tyckte till en början att det var jobbigt med alla regler på IES. Jag hade en enorm energi och var en jobbig elev som syntes och hördes. Jag blev lätt distraherad, kände mig vilsen och tyckte bäst om att busa i korridorerna, säger hon.
Vändpunkten för Gonas syn på skolarbetet kom i form av en ny rektor på skolan.
– Helt plötsligt var det någon som såg mig och hörde mig. Jag kände mig bekräftad och uppmuntrades att kanalisera min energi till skolarbetet. I 8:an och 9:an satsade jag intensivt på att få bra betyg och stöttades av mina lärare. När jag gick ut grundskolan hade jag fått utmärkelsen ”most improvement” flera gånger.
– När jag sedan började gymnasiet upplevde jag att jag hade ett stort försprång i förhållande till mina klasskamrater, säger hon.
Vill inspirera ungdomar att satsa
Framgångsrika gymnasiestudier ledde till ett stipendium och juridikstudier på universitetet i Örebro. Efter ett utbytesår i Kanada tog hon juristexamen vid 23 års ålder. Tre år senare, som 26-åring, antogs Gona i Advokatsamfundet som en av Sveriges yngsta advokater. Parallellt med studierna har hon agerat läxhjälp och hållit föredrag för skolungdomar.
– Jag vill stimulera barn och unga att se möjligheter och att inte känna sig definierade av sin bakgrund. Jag har fått kämpa för att nå dit där jag är idag, men det har verkligen varit värt det. Idag har jag ett stimulerande jobb som försvarsadvokat – och känner stolthet över mig själv eftersom det inte finns så många unga tjejer med invandrarbakgrund som är advokater.
– Den positiva bild jag fick av skola och studier under mina år på IES Örebro var avgörande för att jag skulle lära mig att kanalisera min energi på ett konstruktivt sätt. Nu vill jag inspirera andra att satsa på att förverkliga sina drömmar, säger hon.