Kvalitet på IES

IES Liljeholmens: flytt Logistiskt pussel att flytta en av Sveriges största skolor

IES väjer inte för utmaningar när det gäller att hitta de bästa lösningarna för sina elever. Ett bra exempel är IES Liljeholmen. Det handlar om en stor skola med över 900 elever som efter tio år på samma adress och med många års förhandlingar om nya lokaler under några hektiska sommarmånader packade över 2 000 kartonger för att flytta drygt en kilometer norrut – och ge plats åt även förskoleklass och lågstadium.

Images

Under läsåret 2023/2024 öppnades inte några nya IES-skolor – däremot flyttades verksamheterna under sommaren 2024 från två befintliga skolor in i nya, ändamålsenliga lokaler som ett led i en kontinuerlig förbättringsprocess. Den ena finns i Göteborg, där skolan i Krokslätt flyttade och bytte namn till Södra Änggården. Den andra ligger i Stockholm, där skolan i Liljeholmen fick nya lokaler.

Den nybyggda skolan i Liljeholmen på över 10 000 kvadratmeter – idag en av Sveriges största grundskolor – öppnade portarna i augusti 2024. Samtidigt utökades verksamheten till att bli en F till 9-skola med fritidshem. Skolan har idag cirka 1 100 elever och omkring 120 medarbetare. 

När IES Liljeholmen först öppnades 2014 fanns en tanke om flytt redan fyra år senare, eftersom lokalen inte riktigt var anpassad till den snabbväxande verksamheten. Men att få det komplicerade pusslet med placering, designförslag, tillstånd och undertecknande av avtal klart tog mer än dubbelt så lång tid. År 2023 sattes det första spadtaget på den nya adressen i Liljeholmen och redan drygt ett år senare stod skolan klar. 

– Det har varit en tuff process att få ihop logistiken; att hinna packa allt i den gamla lokalen och få upp allt i den nya innan skolstarten – men väl värt det. Nu har vi skapat en väldigt fin skolmiljö i utmärkta lokaler, säger James Northcott, rektor på IES Liljeholmen. 

– Framför allt är det roligt att intresset för skolan är så stort. En skola av den här storleken ställer stora krav på både lokaler och på en bra skolgård. Det har vi nu och det har blivit betydligt bättre för både elever och personal, avslutar han.