Kvalitet på IES

Årets Lärare: ”Viktigt att skapa en relation med sin klass”

”Jag är inte ”färdig” som lärare, det finns alltid något som kan utvecklas.” Det säger Peter Fernaeus, SO-lärare på IES Sundsvall och vinnare av titeln Årets Lärare. Priset baseras på nomineringar från elever och delas ut på den årliga Lärargalan.

Image

Mr Peter Fernaeus

Årets Lärare 2023

Den ideellt organiserade Lärargalan ger Sveriges elever en unik kanal att visa vad de uppskattar i sin undervisning. Från de 700 elever som nominerade sina lärare galans första år 2016, har antalet vuxit till närmare 45 000 nomineringar 2023.

En av de röster som gav Peter Fernaeus den ärofyllda titeln 2023 löd: ”min lärare förtjänar att vinna eftersom han har inspirerat mig att lära mig nya saker samt att bry mig om världen och mina medmänniskor på ett sätt jag aldrig tidigare gjort”. 

Med stöd av sina 17 år som lärare har han också några råd att dela med sig av till yngre kollegor.

– Tillåt dig själv göra misstag, ta råd från erfarna kollegor, utnyttja alla resurser som din skola erbjuder, var inte rädd att pröva nya saker, och, viktigast av allt, skapa en relation med din klass. Du måste vara engagerad i dina ämnen – om inte jag är entusiastisk när jag undervisar om världskrigen, det antika Grekland eller hinduism, så kommer mina elever att genomskåda det, säger han.

Priset stoppar inte heller hans drivkraft att ständigt bli bättre.

– Jag vet att jag fortfarande inte har haft min svåraste, eller bästa klass. Men IES  ger dig redskap och uppmuntrar till ständig utveckling. Ingen annan skola som jag tidigare har arbetat på erbjuder liknande möjligheter att bli bättre på ditt jobb, säger Peter Fernaeus.