Internationella Engelska Skolan

Årsta

Internationella Engelska Skolan Årsta erbjuder en trygg och ordnad miljö där lärare kan undervisa och och elever lära. Skolan är tvåspråkig och undervisar elever från årskurs 4 till 9.

ANSÖK DIGITAL RUNDTUR

Nyheter | 2024 augusti 16

Brev från Rektor

Images

Bästa föräldrar, 

Sommarlovet är snart slut och vi står på tröskeln till ett nytt läsår på IES Årsta. Lärarna och övrig personal har den senaste tiden förberett för välkomna elever och er föräldrar till skolan, samt med att implementera några förändringar i vår organisation.  

Resultat 2023/24

Skolans avgångselever nådde återigen höga resultat både gällande meritpoäng (267.4 p) och gällande gymnasiebehörighet (96.4 %). Båda väsentligt över genomsnittet för Stockholm. Våra kvalitetsenkäter visade också att skolan står starkt akademiskt, med höga nöjdhetssiffor framför allt för de äldre eleverna. Det är också glädjande att nöjdheten överlag (Overall Satisfaction) gått upp med 5 %, men samtidigt kan vi se en tillbakagång inom områden som studiero och  skolmiljön. Speciellt har vi sett att våra yngre elevers upplevelse av trygghet och studiero minskat.

Vi är glada för det positiva, men samtidigt fast beslutna att förbättra det som behövs och inför läsåret har vi  lagt mycket tid på analys och på att hitta nya lösningar inom de områden som vi vill utveckla och förbättra. Här nedan kommer en sammanfattning av några av våra nyheter.  

 

Implementeras 2024/25

  • Årskurs 4-5 har flyttat ned från högsta våningen, till skolans mellersta våning. Där har vi skapat en egen, avskild del av skolan som är bättre anpassad för åldern, vilket vi tror kommer att ge positiv effekt.  
  • Vi inför också nya rutiner för att  stärka studieron under lektionerna - Om en elev inte klarar av att fortsätta lektionen utan att störa andra, så kommer den eleven att tillfälligt tas ut från klassrummet, anvisas en lugn och trygg plats där eleven genomför en reflektion och sedan kontaktas föräldrarna. 
  • Vi stärker rutinerna för elevinflytande på skolan genom en nystart av elevrådet och införandet av ett slags faddersystem, där äldre elever kan hjälpa och stödja yngre (mer information om detta kommer). 
  • Vi bygger vidare på vårt Life Skills-system för att fortsätta med positiv förstärkning. 
  • Vi tillför resurser inom såväl specialpedagogik som elevhälsa. 
  • I linje med våra förändringar med klass-mixning, så förstärker vi kontinuitet för elever, lärare och föräldrar. Samtidigt innebär detta att vi inför nya riktlinjer och förväntningar på hur klassföräldrar är organiserade och inverkar positivt på sammanhållning i klasserna. 
  • Skolan ingår från och med detta läsår i ett ‘Move with IES’ - ett initiativ för att främja fysisk och mental hälsa för våra elever, vilket bland annat  kommer att innebära fler planerade aktiviteter på raster, etc.
  • Vi genomför också några interna förändringar i arbetsfördelning och prioriterade mål, med syfte att öka trygghet och studiero för våra elever.  

Sammanfattningsvis tar vi ett stort och djärvt omtag, med en rejäl satsning på förebyggande och gruppstärkande aktiviteter med målet att alla elever på skolan ska trivas, vara trygga och känna att de kan fokusera på lärandet och sin personliga utveckling. 

 

IES Skärholmen - praktiska ämnen på IES Årsta

IES Skärholmen stängde förra året, men eleverna i årskurs 8 fick möjlighet att slutföra grundskolan inom IES genom att flytta till Internationella Engelska Gymnasiet på Södermalm, med de praktisk- estetiska ämnen förlagda till IES Årsta. Det innebär att en klass 9 kommer att ha HKK, Slöjd, Bild och Musik hos oss på IES Årsta på måndag morgon, en annan klass har samman ämnen på onsdag eftermiddag och den tredje klassen på fredag morgon. 

IES Skärholmens lärare och elevhälsopersonal kommer att finnas på plats och vara med eleverna hela tiden. Vi har planerat organisationen kring detta tillsammans med IES Skärholmen och vi förväntar oss att det kommer att flyta på bra. 

 

Övrigt

Vi välkomnar tillbaka Mr Godonou, Ms Rook och Ms Lissegårdh från föräldraledighet och Ms Hancock från tjänstledighet. Vi tackar också vår mångåriga medarbetare Ms Legersjö som snart börjar ett jobb efter 15 år inom IES. Vi önskar henne ett varmt lycka till.    

 

Tack för ditt fortsatta goda samarbete och tveka inte att höra av dig till mig eller andra medarbetare om du har frågor eller funderingar. Vi hoppas att vi ses på föräldramötet på onsdag 21 augusti kl 17:00-18:30!

 

Jag ser fram emot ett givande läsår tillsammans med elever, medarbetare och föräldrar. 

 

Vänliga hälsningar,

Mr Gellerstedt