Nyheter | 2023 november 03

Läsning i fokus när IES elever tar höstlov

Medan föräldrar kanske kommer ihåg att ta höstlov vecka 44 kan dagens skolelever glädjas åt en annan typ av ledighet: läslovet

Images

Taylor Cater besöker biblioteket på IES Sigtuna

“Har du valt dina böcker till läslovet?” den frågan ställdes till elever på IES skolor över hela landet innan de gick på höstlov.

Medan sportlovet på våren är en tradition sedan tiden runt det andra världskriget har småsyskonet läslov bara funnits sedan 2015. Det fick stor uppmärksamhet året efter, då den dåvarande statsministern Stefan Löfven nämnde det i sitt sommartal.

Taylor Cater på IES Sigtuna försöker göra mesta möjliga av läslovet för de runt 60 elever i årskurserna F-6 som kommer till skolan under det veckolånga lovet. Hon håller dörrarna öppna för sina elever i sin roll som fritidsledare.

– På fritids har vi mer fokus på läsning den här veckan, med mindre grupper där vi stärker våra relationer till eleverna. Vi har 60 elever snarare än 260, säger Taylor Cater.

– Den här veckan kan vi ha mer tid på tu man hand i biblioteket och vi har även skapat en liten läshörna i fritidsrummet. Eleverna behöver också ta pauser, då visar vi dem hur dom alltid kan stanna upp, ta ett djupt andetag och läsa lite.

Läslovet är inte den enda veckan för läsning, oavsett om det är på fritids eller i hemmet, förklarar Taylor Cater.

– Vi samarbetar mycket med skolbiblioteket. Vi ville se om vi kunde använda biblioteket även efter skoltid, det var så det började. Eleverna på fritids kan gå till biblioteket för att hitta nya böcker och för att sitta och läsa.

– Vi har ett schema för biblioteket: På måndagar är det högläsning, sedan har olika åldersgrupper varsin dag. 

– Allt detta förutsätter ett nära samarbete med skolbibliotekarien. Vi kan använda skolbiblioteket även när hon inte är på plats, vilket gör alltsammans mycket enklare när vi vet att vi alltid kan gå till biblioteket.

Images
Images

IES skolor över hela landet har uppmuntrat eleverna i alla åldrar att ta vara på möjligheten att använda lovet till just läsning, med olika initiativ som kusliga Halloweenböcker, bokbingo och möjligheten att gå på blind date med en bok - inslagen så att det inte syns vilken det är, men med ledtrådar för att hjälpa eventuella läsare att avgöra om de kommer att tycka att den är intressant.

Magdalena Bull, ansvarig för de lägre årskurserna inom IES, menar att läsning är en livsnödvändig färdighet och nyckeln till att låsa upp kunskaperna i övriga ämnen.

– Inom IES betraktar vi läslovet som ett hyllande av läsning, oavsett om den sker i hemmet eller inom ramen för fritidsverksamheten. Läslovet är en möjlighet för oss att lyfta fram betydelsen av läsglädje och att säkerställa att varje barn hittar någonting viktigt som tänder gnistan för ett livslångt intresse för läsning.

Det är inte bara fritidsgruppen på IES Sigtuna som gläds åt läslovet.

– En av våra lärare har satt upp bingoskyltar med ett läslovsbingo, och överallt sitter affischer om läslovet, riktade till elever i alla åldrar, säger Taylor Cater. Ingen ska kunna missa att detta är en vecka då läsningen står i centrum.

– Läslov är också mer än bara en vecka om året eftersom det också finns en uppbyggnadsfas veckorna innan, då vi frågar eleverna om de har valt sina böcker och om de behöver hjälp att välja. Vi berättar också om biblioteket och hur man kan använda sig av det under sin ledighet. När eleverna kommer tillbaka följer vi upp och frågar om lösningen och uppmuntrar dem att byta böcker som de gillat sinsemellan.