Nyheter | 2022 november 03

"Vi fick ett mail från en lärare med tips inför framtiden - jag läser det fortfarande ibland"

Vi pratade med tidigare IES-eleven Alva Danielsson om vad hon har gjort sedan grundskolan och om hennes bästa minnen från IES Sundsvall.

Images

Alva Danielsson

Alva Danielsson slutade nian på IES Sundsvall 2018. Idag är hon 20 år och har precis fullgjort 12 månaders militär utbildning i Umeå.

Vad har du gjort sedan du slutade grundskolan på IES Sundsvall?
"Jag har läst naturvetenskap på en gymnasieskola i Sundsvall. Jag har alltid tyckt om natur och klimat och på gymnasiet väcktes min passion för biologi. Just nu har jag precis fullgjort 12 månaders värnplikt i Umeå. Det var både väldigt roligt och lärorikt. Jag trodde att det skulle vara tuffare än vad det var. Man lär sig mycket som man kan ha användning för i det civila - som ledarskap, gruppdynamik och disciplin."

Om du ser tillbaka, vad värdesätter du mest från din tid på IES?
"Kontakten med lärarna! De var öppna, glada och de ville alltid hjälpa och lyssna på oss elever. Jag hade en svår period under högstadiet och då fick jag otroligt fin stöttning från lärarna. Det värdesätter jag allra mest. När min klass gick ut nian fick vi också ett fint mail med tips inför framtiden, bland annat om hur man kan hantera prestationsångest, och det mailet kan jag fortfarande läsa än idag."

Vad är ditt bästa minne från IES?
"Vi gjorde många roliga saker! Vi hade temadagar och klädde ut oss, det var världsboksdagen och pyjamasdagen – lärarna gick alltid all in. Det är ju så roligt att se lärarna i pyjamas! Jag minns också många skratt från Science Lab när vi experimenterade och blandade olika kemikalier med lösningar."

Har du några framtidsdrömmar?
"Jag vill arbeta med natur, klimat och miljöfrågor. Min plan är att plugga till biolog eller geovetare på universitet. Jag har alltid känt nära koppling till naturen och klimatfrågan ligger mig varmt om hjärtat."