Nyheter | 2025 april 03

HLR-utbildning visar sig vara livsviktig

Det centrala elevhälsoteamet på Internationella Engelska Skolan (IES) erbjuder personalen HLR-instruktörsutbildning, och den senaste kursen ägde rum på huvudkontoret tidigare i veckan.
– Målet är att alla skolor ska ha instruktörer med uppgift att regelbundet utbilda personal och elever på sina respektive skolor, säger Helena Lüning, verksamhetschef för Centrala Elevhälsan på IES.

Images

Från vänster: Jennie Carlsten och Sanna Tedsjö, huvudinstruktörer för vuxen- och barn-HLR på IES.

Alla instruktörer ingår i ett centralt elevhälsonätverk av HLR-instruktörer och erbjuds möjlighet att utbyta kunskap och erfarenhet, vilket kan användas i arbetet med HLR och första hjälpen på skolorna. Instruktörsutbildningen hålls av Sanna Tedsjö, skolsköterska på IES Eskilstuna, och Jennie Carlsten, skolsköterska på IES Norrtälje. Båda är huvudinstruktörer för vuxen- och barn-HLR.

– Alla skolor inom IES ska vara trygga och säkra för alla, och kunskap om HLR och första hjälpen är livsviktig, menar Sanna Tedsjö.

Deltagarna blev ombedda att förbereda sig genom att gå en HLR-utbildning online innan den praktiska utbildningen på huvudkontoret. En av de medarbetare som anmälde sig till att bli instruktör är Malin Åkerman, aktivitetsledare på fritidshemmet på IES Trelleborg. Men innan hon hann delta i den praktiska delen testades hennes kunskaper på riktigt, mitt under pågående fritidsaktiviteter på skolan.

– Jag och två kollegor var utspridda på skolgården och höll på med olika sporter med förskoleklassbarnen. Plötsligt såg jag att vår lärarassistent kollapsade på bandyplanen i någon form av krampanfall, minns Malin Åkerman.

Den andra kollegan var närmare bandyplanen och kom dit först. Hon ropade att han inte andades och att Malin skulle ringa 112. Malin ringde, och när hon kom fram till bandyplanen hade lärarassistenten redan börjat bli blå.

– Jag började med HLR omedelbart och min kollega ringde rektorn och sprang för att hämta skolsköterskan, berättar Malin. Min kollega fick med sig alla barnen in i skolan för att lugna ner dem. Redan innan ambulansen kom vaknade han till och fick tillbaka färgen i ansiktet innan han blev transporterad till sjukhuset.

Veckan efter händelsen tilldelades Malin ett välförtjänt tapperhetsintyg på ett personalmöte. Skolan såg också till att barnen fick stöd och svar på sina frågor. Kollegan som kollapsade bor nära skolan och är sjukskriven. Han har haft kontakt med skolan, och de har redan träffat honom utanför hans hus. Förskoleklassbarnen gick på en liten utflykt, och de passade på att stanna till vid hans hus för att barnen skulle få säga hej och se att han mådde bra.

Nu när Malin Åkerman har genomfört den praktiska utbildningen på huvudkontoret är hon förstås ännu mer förberedd om det skulle uppstå en ny nödsituation.

– Vi arbetar med barn och de kan sätta i halsen, då måste man veta vad man ska göra, avslutar hon.

----------------

ENG: Learn more about CPR

SVE: Lär dig mer om hjärt-lungräddning (HLR)