Nyheter | 2023 oktober 17

Årets lärare i Sverige arbetar på IES Sundsvall

Med pompa och ståt under Lärargalan på Cirkus i Stockholm presenterades Peter Fernaeus från IES Sundsvall som Årets lärare i Sverige 2023.

Images

Samhällsvetenskapsläraren Peter Fernaeus från Internationella Engelska Skolan i Sundsvall vann utmärkelsen Årets lärare på Lärargalan. Före ceremonin hade 280 lärare från hela landet fått veta att de vunnit i sin respektive kommun och region.

På kvällen den 16 oktober delades tio nationella priser ut, vilket kulminerade med Årets lärare. Under galan fick Peter Fernaeus frågan hur det kändes.

– Helt, helt sjukt! Jag fattade inte att jag vann ens i Sundsvall först, sedan var det västra Norrland och nu är det i hela Sverige! Det är helt otroligt! 

På frågan om varför hans elever uppskattar honom som lärare svarade han:

– Jag är inte rädd för att testa nya saker. Jag ser mig aldrig som klar lärare, utan jag försöker att utmana mig själv i alla ämnen.   

Peter Fernaeus tog tillfället i akt att skicka en hälsning till landets alla lärare:

– Fortsätt det fantastiska jobb ni gör. Det behövs mer än någonsin vuxna som finns där för våra barn. 

Hela 35 elever från IES Sundsvall hade nominerat Peter Fernaeus till Årets lärare. En av motiveringarna löd:

“Fernaeus är en lärare som har hjälpt mig förstå värdet av att plugga. Visar hur världen fungerar och hur det vi lär oss kopplar till det. I historia kan han visa hur något som gjordes för hundra år sedan fortfarande har effekt idag.”

Peter Fernaeus har undervisat på IES Sundsvall i mer än tolv år, är medlem av “huset” Balder och är en uppskattade musiker som brukar uppträda i skolan.

– En del av mina kollegor brukar spela mina skivor under skolidrotten, särskilt för de yngre barnen, och sedan berättar de att det är musik av en lärare här på skolan.

 

Stort grattis Mr Fernaeus, önskar alla dina kollegor inom IES!