INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN

Norrtälje

I augusti 2024 öppnar Internationella Engelska Skolan Norrtälje sina portar för eleverna. Det blir en tvåspråkig skolas som ger varje elev möjligheten att nå högt ställda kunskapsmål och att orientera sig i en internationell miljö, oavsett bakgrund.

Ansök Digital rundtur

Nyheter | 2024 januari 19

”Det viktigaste är att eleverna blir sedda”

Det är dags att lära känna den nya rektorn för IES Norrtälje: Peter John Fyles. Mr Fyles kommer från en stad som heter Burnley i Lancashire, England, och bor för närvarande i en liten by norr om Norrtälje. Vi har ställt några frågor till honom och fått höra hans vision för IES Norrtälje.

Images

Eftersom du har varit rektor tidigare – vad är det bästa med jobbet?
”Att se unga utvecklas och ha kul! Jag vill att eleverna ska komma till skolan och tycka att utbildning är roligt.”

Vad är det viktigaste du kommer att fokusera på som rektor för IES Norrtälje?
"Att eleverna blir sedda, det är det viktigaste."

Berätta om din familj?
"Min fru heter Anna-Carin och är arbetsrättsadvokat, vi har tre vuxna barn som heter Alice, John och Billy, och vi har även två bassethundar och en katt."

Hur hamnade du i Sverige?
”När jag var 23 år jobbade jag i en moshav (jordbrukskooperativ) i Israel. Samtidigt reste Anna-Carin – som jag inte hade träffat ännu – runt i Europa på tågluff. Första gången vi träffades var på taket på ett hostel i Aten. Vi fick två dagar tillsammans och sedan skildes vi åt. När jag kom tillbaka från Israel hade jag planerat att åka till Holland och arbeta i blomsterindustrin. Jag skrev ett brev till Anna-Carin och frågade om hon ville ses på en pub i Amsterdam på julafton. Jag trodde inte att hon skulle komma, men det gjorde hon! Vi tillbringade en vecka tillsammans och började sedan skriva brev till varandra. Senare reste vi jorden runt ihop; Amerika, Fiji, Australien, Nya Zeeland, Indonesien, Singapore och Turkiet. Efter det köpte vi en nedgången gård på Irland där vi bodde i fyra år! Vårt första barn Alice föddes där och sedan flyttade vi till Sverige. Resten är historia!"

Vad gör du utanför jobbet?
”Jag har varit triathlet i många år och tävlar en eller två gånger om året. Mitt senaste triathlon var i Jönköping där jag simmade 2 km, cyklade 90 km och sprang halvmaraton på 7 timmar 44 minuter. Och så hugger jag ved för att värma huset! Det är bra träning."

Berätta något om dig själv som inte många vet om?
"Jag är på väg att ge ut en bok. Jag har fått flera erbjudanden och har precis bestämt vilket förlag jag vill gå vidare med. Jag har skrivit två historieböcker tidigare, så det här är mitt första försök till skönlitteratur."

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FACTS
Name: Peter John Fyles
Education: BA Social Science, University of Manchester. MA History, University of Sheffield. HDipED University of Galway, MPhil University of Manchester.
Work: Has been working as an English and History teacher at the original IES school in Enskede, Principal of IES Gävle 2002-2005, CEO of IES from 2005-2014, and a published author.