Internationella Engelska Skolan

Landskrona

Internationella Engelska Skolan erbjuder en trygg och ordnad miljö där lärare kan undervisa och elever lära. Skolan är tvåspråkig och undervisar elever från årskurs F till 9.

ANSÖK DIGITAL RUNDTUR

Nyheter | 2023 september 27

Jamboree i Sydkorea

Två elever, Einar och Loke, gav sig iväg på en anmärkningsvärd resa till Jamboree-eventet i Sydkorea och upplevde oväntade äventyr och en tyfonvarning tillsammans med sina nyfunna vänner.

Images

I sommar fick två av våra elever, Einar och Loke, möjlighet att åka hela vägen till Jamboree i Sydkorea. Jamboree är ett scout event för ungdomar mellan 14-17 år och eftersom lägret bara hålls vart fjärde år så finns det bara en chans att åka. Att det detta året blev Sydkorea var en upplevelse som de inte kommer att glömma i första taget.

Jag träffar eleverna för att intervjua dem om deras upplevelser, och det är två energiska och pratglada elever som möter mig på mitt kontor som vill berätta allt. 

Det finns egentligen två versioner om deras upplevelse av resan. Den ena versionen är mycket roligare att berätta om, nämligen den versionen som innehåller discobussen, egengjord slip n slide i duschutrymmet, våghalsiga kvällsbad i ebb och flod, golfbilar, fyrverkerier, mystiska butiker, vattenpistoler och promenader med morgonrockar, tofflor och ansiktsmasker. 

Den andra versionen handlar om kulturkrockar, hur man kommunicerar med personer som inte kan engelska, vad syftet med Jamboreecamp är, hur stark maten egentligen var, de missöden de fick vara med om och tyfonvarningen som till slut fick avrunda lägret alldeles för tidigt. Men också vad killarna tar med sig från deras 3 ½ veckor långa äventyr på andra sidan jordklotet. Vi väljer att presentera den senare versionen, men är någon nyfiken så får de gärna leta upp killarna så kan de få ta del av den första versionen. 

Vad är Jamboree för något? 
Syftet med lägret är att länder ska knytas samman och det finns alltid ett fredstema. Dessa läger sker var fjärde år och det finns en stor mångfald bland deltagarna. På det lägret vi var på var det ett mindre samhälle som byggts upp med en area nästan lika stor som Landskrona. Det var 39 000 deltagare och 11 000 personal, det hade till och med byggts upp ett sjukhus på området. Campen vi bodde på låg på en gammal havsbotten och det var ganska blött när vi kom fram, trots att de fått skjuta fram lägret en dag. Det var en värmechock att hoppa ur bussen första dagen, temperaturen låg på runt 35 grader och man orkade inte gå och röra sig särskilt mycket förutom på kvällarna då det blev svalare. Väldigt många av deltagarna fick värmeslag och fick åka till sjukhuset. 

Alla Jamboree har olika teman, vilket var årets tema och hur arbetade ni med detta? 
Temat var “Draw your dream”, men vi tyckte inte att vi gjorde så mycket aktiviteter kopplat till det. Det fanns många olika aktiviteter att välja mellan, musik- och kulturupplevelser, paragliding och de deltagande länderna arrangerade sina egna aktiviteter och serverade mat från sina länder. 

Vad mer fick ni uppleva? 
Vi började resan med en rundtur i landet under några dagar och fick besöka Seoul och flera andra områden och städer. Bland annat fick vi besöka museum som visade upp Koreakriget och FN memorial. Vi fick se landmärksbergen. Men främsta minnet är av alla de personer som vi träffade och lärde känna. 

Sen själva lägret var ju dåligt planerat, maten var förpackad i massor av plast, toaletterna var ofräscha, det fanns för få ställen att komma undan värmen, men vi försökte se positivt på det ändå. 


Hur var det att besöka Sydkorea?
Språket var svårt, de flesta kunde ingen engelska och det blev en utmaning när vi exempelvis skulle beställa mat och genom kroppsspråk försöka säga att vi inte ville ha stark mat. Det slutade med att vi vid ett tillfälle fick en måltid som var det starkaste vi någonsin ätit. 

Det kändes som att alla de äldre Sydkoreaner vi träffade ville be om ursäkt för hur lägret hade blivit, de bad också om ursäkt för vädret och värmen, vi upplevde det som att de inte ville att Sydkorea skulle få dålig publicitet. 


Vi här hemma i Sverige fick höra om tyfonvarningen på nyheterna, hur gick det för er? 
På lägrets sjätte dag fick vi höra om en potentiell tyfonvarning och många länder lämnar, även vi. Vi blev inhyserade på ett universitet i en annan del av landet och fick stanna där resten av tiden. 


Vad tar ni med er från resan? 
Gör det bästa av allt och försök alltid vända tråkiga saker till något roligt. Vi tror att resan hade varit tråkig om man inte accepterat det som det var. Och, får du möjlighet till att uppleva något sånt här - ta chansen. Scouter är inte som många tror, att vi sitter i skogen och äter kottar. Vi har det skitroligt.