Internationella Engelska Skolan

Hässelby

Internationella Engelska Skolan Hässelby erbjuder en trygg och ordnad miljö där lärare kan undervisa och och elever lära. Skolan är tvåspråkig och undervisar elever från årskurs 4 till 9.

ANSÖK DIGITAL RUNDTUR

Nyheter | 2024 juni 19

Brev från rektorn - Juni 2024

Några ord från rektorn om året som varit och information om det kommande läsåret på IES Hässelby.

Images

Till alla elever och vårdnadshavare,

Äntligen är sommarlovet här för både studenter och personal!

Det här året har gått på ett ögonblick. Förutom att lära känna alla elever har en del av min tid tyvärr varit
spenderade på mycket praktiska saker med skolbyggnaderna.

Jag lyckades förstås ändå se den traditionella matchen mellan eleverna i årskurs 9 mot lärarna. Det var en fantastisk dag med bra väder. Eleverna i årskurs 4-8 var där och hejade på! Trots svåra motståndare (lärarna) slutade matchen med vinst för eleverna med 5-3. Ett stort grattis till årets 9:or!

Läsåret 23-24

  • I år började vi med att ta en titt på ordning och reda, rutiner och annat som inte följs som vi skulle önska i skolan. Vi har kommit långt, men det finns fortfarande mycket kvar att göra. Ni är alla vårdnadshavare till elever på skolan eftersom ni gjort ett medvetet val att placera era barn hos oss. Därför behöver vi också hjälp och stöd från er i att återställa skolans etos där vi återfår en ordnad och strukturerad skolmiljö.
  • Vår fantastiska bibliotekarie, Ms Nygren, startade under året en bokklubb och skrivklubb på skolan. Vårt skolbibliotek har därför nu både en bokklubb och en skrivklubb med elever från åk 4 och 5 som träffas en gång i veckan. I bokklubben pratar Ms Nygren och eleverna med varandra och tipsar om böcker de läser. Skrivklubben är en inspirerande sammankomst där Ms Nygren och eleverna skriver berättelser som de läser för varandra och hjälper varandra med idéer. I framtiden planerar Ms Nygren att starta fler bok- och skrivarklubbar för intresserade elever inom andra årskurser.
  • För att inte tala om alla fantastiska elever och personal som under året deltagit i våra olika traditioner. Kolla in vår instagram för fina bilder på Halloween, Jultröja fredagar, examen och så mycket annat roligt!

Läsåret 24-25

Inför nästa läsår har jag några nyheter att dela med mig av.

  • Skolans ledningsgrupp kommer nästa läsår att bestå av undertecknad, Assistant Principal Academics, Mr Gavin, Assistant Principal Pastoral, Ms Sorsa, Pastoral Coordinator, Mr Blunn. Just nu söker vi en akademisk koordinator som kan bistå Mr Gavin.
  • Vi är också glada att välkomna vår före detta fantastiska skolsköterska, Ms Sagvik, tillbaka till skolan. Ms Sagvik börjar i augusti.
  • I årskurs 4 och 5 kommer vi framförallt att använda oss av klasslärare istället för ämneslärare. Detta för elevernas säkerhet och studiero. De kommer också att ha hemklassrum. Åk 6-9 kommer som vanligt att ha ämneslärare. Nyhet för det kommande läsåret är att skolan återgår till ämnesrum istället för hemklassrum. Det vill säga att eleverna är de som rör sig kommande läsår.

#movewithIES

Det populära projektet #movewithIES har vuxit till ett hälsoinitiativ. Det innebär att #movewithIES nu blir en del av IES Elevhälsoplan och målet för framtiden är att fortsätta expansionen till alla skolor. Under nästa läsår öppnar #movewithIES upp för 12 fler skolor att gå med och vi på IES Hässelby Strand är så glada över att vara en av dem. Skolor som deltar i #movewithies kommer:

● hjälpa eleverna att hålla sig aktiva genom att se till att eleverna har 1-2 hjärnpauser/dag samtidigt som de tillhandahåller en mängd olika rasteraktiviteter under rasterna. Detta kommer också att förbättra elevernas sociala hälsa eftersom det bidrar till att minska antalet konflikter på skolgården.
● sträva efter att utbilda elever i ämnet hälsa. I samarbete med författaren Maria Dufva har vi skapat pedagogiska filmer och lektionsplaneringar kopplade till de olika kapitlen i hennes bok ”Värsta bästa hälsan”. Vi kommer också att använda ett webbaserat verktyg för mental hälsa som heter "Det syns inte" för att utbilda elever i ämnet psykiskt välbefinnande.
● sträva efter att skapa och etablera hälsosamma vanor som håller fast vid eleverna och ger dem bästa möjliga förutsättningar för ett lyckligt och framgångsrikt liv

Vi kommer att dedikera en av våra medarbetare till att vara en hälsomotivator på 20 %. Vi återkommer till er i augusti/september med mer information om vår nya hälsosatsning.

 

Till sist vill jag uppmana er alla att påminna era elever om vikten av att läsa. Låt sommarlovet bli ett lässommarlov!

Det är ett faktum att sämre läsförståelse påverkar elevernas möjligheter att lyckas i andra skolämnen och det blir därmed viktigt för deras möjligheter att lyckas i skolan. Forskning både från Linnéuniversitetet i Sverige och internationell forskning visar att det därför är mycket viktigt att studenterna håller igång sin lästräning under sommarlovet.

Så, vår begäran är att alla ska läsa minst 15 minuter i en svensk bok och minst 15 minuter i en engelsk bok varje dag under sommarlovet. De som är lite yngre ska läsa högt för er vårdnadshavare medan de som är lite äldre kan läsa för sig själva!

Vi ses igen den 19 augusti!

Önskar er alla en fantastisk sommar och ett härligt sommarlov!

Med vänliga hälsningar,
Ms Bertsdotter