Nyheter | 2023 oktober 30

Här byggs Göteborgs modernaste skola

Nu inleds ett nytt kapitel i Göteborgs internationella historia, så sade IES VD Anna Sörelius Nordenborg när hon satte spaden i jorden vid bygget av av IES Södra Änggården i Södra Göteborg.

Images

– Det är inte bara vädret som är orsaken till att Göteborg kallas för Lilla London, sade Anna Sörelius Nordenborg under första spadtagetceremonin, och refererade till stadens långa historia av kontakter västerut. 

Ett antal representanter från Internationella Engelska Skolan, inklusive rektor Desiree Ekendal och elever från IES Krokslätt som ser fram emot att flytta in i skolan nästa höst, hade samlats tillsammans med representanter från fastighetsägaren Platzer, bland annat VD Johanna Hult Rentsch, och inbjudna gäster för att fira den nya skolbyggnaden.

– Det engelska språket har en lång historia på platsen, via köpmän och skeppsredare, och senare ingenjörer och industrialister, sade Anna Sörelius Nordenborg. Göteborg är och har alltid varit en stad där människor av olika nationaliteter, kulturer och språk har mötts, arbetat och skapat tillsammans. En stad för handel, uppfinningsrikedom, entreprenörskap och äventyr.

Images

Anna Sörelius Nordenborg, CEO, IES

Images

IES Södra Änggården

– Internationella Engelska Skolans verksamhet i Göteborg passar in i denna långa och stolta historia. Medan Göteborg firar sitt 400-årsjubileum firar IES 30 år. 

Bygget av skolan är redan i full gång, så spadtaget var symboliskt. Skolbyggnaden blir spektakulär, med en stor yta på taket med plats för aktiviteter, lek och umgänge. Skolan kommer att vara miljöcertifierad och knyta ihop staden med Änggårdsbergens naturområden alldeles intill. Den kommer att vara omsorgsfullt placerad i terrängen för att möta de olika marknivåerna, och närheten till naturen kommer att uppmuntra till lek och upptäckarglädje.

Internationella Engelska Skolan har funnits i Göteborg sedan 2010, då IES Krokslätt slog upp portarna för första gången. Tre år senare följde IES Johanneberg. När IES Krokslätt nu flyttar in i nya fantastiska lokaler i Södra Änggården, skrivs ett nytt kapitel i Internationella Engelska Skolans historia i Göteborg. Det blir en skola för 900 elever, med tre klasser per årskurs inklusive fritids.

– Vi vet att det finns en stor efterfrågan på skolor med vår profil bland familjer över hela Göteborg. Till våra två skolor pendlar elever över hela staden. Anledningen är den profil som varit densamma ända sedan IES grundades för 30 år sedan. 

2024 står skolan färdig, som blir den första byggnaden i den helt nya stadsdelen Södra Änggården. IES Krokslätt flyttar till den nya stadsdelen och byter namn till IES Södra Änggården. Den nybyggda skolan kommer att stå redo att välkomna elever i årskurserna F-7 i augusti 2024 för att till 2026 ha vuxit till en F-9 skola.