I debatten

Om IES och friskoledebatten: Publicerade i DN Kultur

Jag ägnade september månad åt att besöka många av Internationella Engelska Skolans (IES) grundskolor i Sverige, framför allt de för hösten nystartade i Solna, Värmdö, Sigtuna och Kungsbacka samt den ett år gamla skolan i Östersund. En tvådagars konferens med alla våra rektorer, som äntligen kunde mötas fysiskt efter ett år av digitala möten under covid, ingick också i programmet.

Read more

IES grundare i Expressen

Anklagelserna mot våra skolor gör mig äkta upprörd

Den upprördhet jag känner inför de anklagelser som riktas mot Internationella engelska skolan är inte hånfull utan äkta.

Read more

Slutreplik avseende IES Krokslätt och GP

Den ursprunglig artikeln publicerades i slutet av december i Göteborgsposten. Den replikerades men pga rådande pandemi kunde Desireé Ekendahl som fick Covid-19 inte slutreplikera förrän i början av januari men då avböjde GP att publicera. Därför återges den här:

Read more

Barbara Bergström svarar Expressens Lars Lindström

Lars Lindströms kolumn i Expressen den 28 december belyser risken med att förlita sig på andras artiklar som fakta. Lindström påstår i sin text att ”ett amerikanskt riskkapitalbolag” tjänat en miljard kronor ”på svenska skolpengen”. Ty det har han sett hos SvT. Han fortsätter med att påstå att bl.a. Engelska Skolan skulle ha ”fler icke-utbildade lärare” än i kommunala skolor, ”lägre löner och sämre arbetsvillkor.” Ty det har han läst i DN. Beskrivningarna är grovt felaktiga.

Read more

Barbara Bergström svarar Aftonbladet

Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson publicerade den 7 oktober ett grovt osakligt angrepp på hela friskoleväsendet och med en särskild mening riktad mot IES och dess grundare. Det skedde under rubriken ”Den svenska skolan blir alltmer brutal” och med påståendet att ”de svagaste offras” på grund av friskolor som IES. Barbara Bergström sände in nedanstående svar till Aftonbladet, som dock tidningen vägrade publicera.

Read more

Sidor