INTERNATIONELLA ENGELSKA SKOLAN

Landskrona

Internationella Engelska Skolan Landskrona is an F-9 school with a safe and calm environment, where teachers can teach and students can learn.

Join Our School Digital Tour

News | 30 May 2023

Andraplats i Framåts skrivtävling

Grattis till en av våra egna elever som kom tvåa i en rikstäckande tävling

Images

Av Ebba Söderlind

Vad betyder egentligen kroppsideal?

 

Varför stämmer inte bilderna på sociala medier överens med verkligheten? Varför finns det trettonåriga flickor som har glömt hur det känns att vara mätt eller inte vågar le för att en tand sitter snett? Varför finns det influenser som får oss att tro att vi blir finare med plast i kroppen och ansiktet? Vi ska inte behöva ändra vårt utseende för att känna oss accepterade av samhällets krav på hur man ska se ut, för hur ska man egentligen se ut? Man kommer bli dömd på något sätt oavsett vad.

Vi ser och hör dagligen hur folk runt omkring oss tycker att våra kroppar ska se ut, vi blir tillsagda om hur mycket eller lite vi ska äta, äter vi för mycket är vi för tjocka, men när vi slutar äta och blir smala då är vi inte friska. Skyltdockorna i klädbutikernas skyltfönster till exempel, det finns inte många som ser ut så, skyltdockor borde finnas i alla storlekar och former.

Ungefär 100 000 människor i Sverige lider av ätstörningar, runt 90 procent av den siffran är kvinnor i 13-30 års åldern. Trettonåriga flickor som ska testa på nya saker, träffa vänner och som knappt har påbörjat sitt liv än sitter istället hemma med tårar i ögonen. De jämför sig med alla redigerade bilder på sociala medier, eller framför en tallrik med mat och tvekar på om dom ska skippa denna måltid också för att istället gå till gymmet. Det finns trettonåringar som tränar mer än vad en stor man borde göra, kanske utan mat, men med en stor klump i magen.

Jag vet själv hur jag påverkas av dagens ideal, jag lever med den konstanta tanken att jag måste se perfekt ut, perfekt för dom flesta är att se ut som alla andra, det är fel att tänka så och jag vet det, men ändå blir det så. Jag har vänner som har fått läsa eller höra dessa elaka kommentarer, jag vet också hur dom påverkats av det. Jag hör killarnas onödiga kommentarer flyga över klassrummet och jag ser hur dom utsatta sjunker längre och längre ner i stolen. Det är att gå över gränsen när man börjar skämta om andras vikt. Varför blir det så här?

Oftast är det killar som sitter i gäng och skrattar åt tjejer i samma ålder,  jag undrar om ni skrattar lika mycket när ni sitter och tröstar er syster eller framtida dotter när de sitter hemma och gråter på grund av samma sak.

 

Kommentar från juryn: BRA ämne. Bra mix av fakta och statistik, frågor och personliga tankar. Skribenten har ett tydligt brinn och kunskap, vilket gör det till en otroligt bra grund.

 

Intervju med Ebba om hennes krönika som ledde till en andraplats i Framåts skrivtävling vt-23.

Hur känns det?
– Bra, kul, trodde inte jag skulle komma så långt. Tänkte inte jättemycket på själva tävlingen när vi började skriva eftersom att detta är min första krönika.

Hur har din upplevelse varit i tävlingen?
– Jag har lärt mig en hel del eftersom att jag som sagt inte har skrivit en krönika förut, kul att skriva och uttrycka vad man tycker och tänker.

Varför valde du att skriva om kroppsideal?
– Eftersom att det är viktigt och kan vara ett känsligt ämne för många vilket gör att folk kanske undviker att ta upp och prata om detta.

Vem är din största inspiration och varför?
– Har inte riktigt någon speciell person som jag känner inspirerar mig.

Vad ger skrivandet dig?
– Det är lättare att uttrycka sig genom texter än i tal. I text får man mer sagt av det man tänker på än vad man kanske får i tal.

 


Framåt, T. (2023). Andraplats i Framåts skrivtävling – Tidningen Framåt. [online] Available at: https://tidningenframat.se/?p=1276 [Accessed 30 May 2023].