IES grundare i Expressen
Anklagelserna mot våra skolor gör mig äkta upprörd
Den upprördhet jag känner inför de anklagelser som riktas mot Internationella engelska skolan är inte hånfull utan äkta.
Anklagelserna mot våra skolor gör mig äkta upprörd
Den upprördhet jag känner inför de anklagelser som riktas mot Internationella engelska skolan är inte hånfull utan äkta.
Svenska Dagbladet har under ett par dagar skrivit om skolan och friskolor i synnerhet - samt debatten om detsamma i allmänhet.
Internationella Engelska Skolan kommer till hösten att införa betyg i årskurs 4 på alla skolor under förutsättning att riksdagen inom kort säger ja till regeringens förslag och öppnar för den möjligheten.
Den ursprunglig artikeln publicerades i slutet av december i Göteborgsposten. Den replikerades men pga rådande pandemi kunde Desireé Ekendahl som fick Covid-19 inte slutreplikera förrän i början av januari men då avböjde GP att publicera. Därför återges den här:
Lars Lindströms kolumn i Expressen den 28 december belyser risken med att förlita sig på andras artiklar som fakta. Lindström påstår i sin text att ”ett amerikanskt riskkapitalbolag” tjänat en miljard kronor ”på svenska skolpengen”. Ty det har han sett hos SvT. Han fortsätter med att påstå att bl.a. Engelska Skolan skulle ha ”fler icke-utbildade lärare” än i kommunala skolor, ”lägre löner och sämre arbetsvillkor.” Ty det har han läst i DN. Beskrivningarna är grovt felaktiga.
En ledartext i Aftonbladet (30 november 2020) föranleder till uppmaningen om viss sans och balans. Fakta ska man alltid ta hänsyn till även om inte tycker om något av ideologiska skäl. Därför uppmanar IES Aftonbladets ledarredaktion till källkritik.
Läsaren av DN Insidans artikel den 21/10 om undervisning på engelska får lätt intrycket att artikelns kritiska iakttagelser omfattar även Internationella Engelska skolan (IES). Så är inte fallet.
Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson publicerade den 7 oktober ett grovt osakligt angrepp på hela friskoleväsendet och med en särskild mening riktad mot IES och dess grundare. Det skedde under rubriken ”Den svenska skolan blir alltmer brutal” och med påståendet att ”de svagaste offras” på grund av friskolor som IES. Barbara Bergström sände in nedanstående svar till Aftonbladet, som dock tidningen vägrade publicera.
Internationella Engelska Skolan Östersund öppnade augusti 2020 dörrarna för 322 grundskoleelever. När skolan är fullt utbyggd efter 3 år har den plats för 600 elever. IES Östersund öppnades för att erbjuda en kvalitativ internationell skola för elever i Östersund och andra kommuner runt om i länet. IES etablerar sig bara i kommuner där det finns ett behov och intresse av att samarbeta kring skolutvecklingsfrågor. Vi är glada och stolta över det fina bemötande vi fått sedan starten av föräldrar, elever och företrädare för kommunen.