Nyheter | 2021 oktober 20

"Not asking for it" – så kämpar eleverna mot sexism

Det började som ett sätt att uppmärksamma problemet med sexism. Nu har elevernas initiativ vuxit till en rörelse på skolan.

Images

Sedan ett år tillbaka har Rita Grainca (vänster) och Malia El-Solh (höger) i nionde klass på IES Linköping arbetat för att uppmärksamma sexism bland elever och i samhället. 

– Vi började med att hålla en presentation för vår egen klass och när vi fick bra respons fortsatte vi med andra klasser, säger Malia.
Under ett tillfälle diskuterades påståendet att tjejer "ber om" att bli trakasserade eller utsatta med sättet de klär sig på. Det sätter sig Rita och Malia starkt emot. Och efter diskussionen föddes idén.
– Det var då vi kom på ”Not asking for it” och att vi skulle tejpa orden på tröjor, som en slags protest, fortsätter Malia.

Sexism är en del av vardagen

Rita och Malia förklarar att flickor och kvinnor upplever sexism varje dag, både i skolan och i resten av samhället. Men att den ibland är omedveten.
– Man hör saker från andra elever. Ofta märker de inte själva när de sagt något sexistiskt. De repeterar bara sånt som andra har sagt. Det bästa man kan göra då är att säga till och berätta att det faktiskt är sexistiskt, säger Rita.

Positiva reaktioner från både elever och lärare

Flera lärare har sagt att det är lättare för dem att prata om sexism i klassrummen efter Rita och Malias initiativ. Rektorn på skolan har också hjälpt till att trycka upp klistermärken med budskapet på, som används av både elever och lärare.
– I vår klass har jag märkt att många som tidigare kunde säga sexistiska grejer kommer på sig själva, eller säger till andra när de hör det, säger Malia.
– Det är lättare att säga emot när man vet vad som är fel, tillägger Rita.
Initiativet har också fått uppmärksamhet i media. Bland annat i Aftonbladet, där Rita och Malia har intervjuats.

Hoppas att rörelsen fortsätter

När skolåret är slut lämnar de Internationella Engelska skolan för att gå vidare till gymnasiet med förhoppningen att de har inspirerat andra.
– Det finns ett stort intresse bland lärarna. Rektorn har också varit positivt inställd. Men det här är en grej som inte bara behöver tas upp bland ungdomar utan också i resten samhället. Så förhoppningsvis sprids budskapet vidare, avslutar Rita.